Metode Prin Care Putem Preveni Cancerul!

Metode Prin Care Putem Preveni Cancerul!

cancer

Cu totii am vazut diverse articole pe internet despre leacuri minune impotriva cancerului sau alte titluri care ne promit preventia impotriva cancerului suta la suta.

Vestea proasta este ca nu putem preveni cancerul 100% deoarece genetica joaca un rol important in dezvoltarea cancerului. Chiar daca ati avea un stil de viata perfect sanatos, tot ati putea face cancer.

TOTUSI, expertii estimeaza ca 1/3 din cazurile de cancer la adult au avut ca si cauza stilul de viata nesanatos, si vestea buna este ca stilul de viata este in mainile noastre (in mare parte).

Iata cateva sfaturi pentru o viata sanatoasa si pentru prevenirea cancerului:

  • Scapati de obiceiul de a fuma (tigari, narghilea).

28% din cazurile de cancer care au determinat moartea se datoreaza cancerului la plamani. Majoritatea deceselor au avut un numitor comun – fumatul.

Aici vorbim doar despre cancerul de plamani, insa fumatul a fost corelat cu multe alte tipuri de cancer si este responsabil pentru 30% din decesele survenite de pe urma cancerului.

Daca sunteti fumatori reduceti treptat numarul de tigari consumate zilnic, pana cand ajungeti sa nu mai  consumati nicio tigara (sau alte surse de tutun).

Daca sunteti ne-fumatori aveti grija la fumatul pasiv. In SUA au fost raportate peste 3000 de cazuri pe an de cancer la plamani care a rezultat in urma expunerii la fumul de tigara a fumatorilor. Asa ca aveti grija la restaurantele si localurile in care se fumeaza foarte mult.

  • Reducerea greutatii

Obezitatea se face vinovata pentru 14% din cazurile de cancer care au rezultat in deces si 3% din totalul de cazuri noi de cancer.

Potrivit institutului American pentru cercetarea cancerului (AICR), obezitatea este corelata cu mai multe tipuri de cancer dintre care cancerul esofagian, pancreatic, biliar, de san, de endometru, de rinichi. Acestia recomanda se ne pastram greutatea in limite normale.

  • Faceti mai multe exercitii fizice

Potrivit institutului American pentru cercetarea cancerului (AICR), toate formlele de activitate fizica ajuta la prevenirea cancerului.

30 de minute de exercitii fizice moderate pe zi scad riscul a multor cancere commune cu 30-50 %.

  • Consumati mai multe fructe si legume

Exista mai multe tipuri de alimente care previn anumite tipuri de cancer de exemplu rosiile, pepenele rosu si alte alimente care contin licopen reduc riscul de cancer la prostata.

Dar daca intentionati sa reduceti drastic riscul de cancer, consumati cat mai multe fructe si legume, in special cele care nu contin amidon. 2/3 din farfuria dumneavoastra trebuie sa contina fructe, legume, fasole, preparate din grau integral iar 1/3 din farfurie trebuie sa contina carne slaba, peste si lactate.

Evitati consumul de carne procesata (mezeluri). Un raport al agentiei de cercetare a cancerului din cadrul World Health Organization (WHO), a stablit faptul ca consumarea unor cantitati mari de carne procesata creste riscul de foramre a unor tipuri de cancer.

  • Alcoolul si cancerul

In ceea ce priveste consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, acesta creste riscul cancerului.

Cu cat consumul este mai mare cu cat riscul de a face cancer este mai mare. Alcoolul este vinovat in special pentru cancerul oral si de esofag. Imaginati-va ce se intampla cand o persoana fumatoare consuma si alcool, riscul de a se produce cancerul este foarte mult marit!

  • Mergeti la medic pentru analize

Exista mai mule tipuri de teste care detecteaza cancerul din stagii incipiente cum sunt: mamografiile, testul Papanicolau, colonoscopiile, analiza pentru antigenul specific al prostatei.

Desoperirea cancerului in stagii incipiente creste sansa de vindecare.

  • Protejati-va de razele solare

Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune forme de cancer. Iata cateva sfaturi pentru a ne proteja de razele UV:

-Atunci cand sunteti afara incercati sa stati la umbra cat mai mult posibil.

-Purtati ochelari de soare si acoperiti-va capul.

-Purtati haine largi care acopera cat mai mult din suprafata pielii. Alegeti culori aprinse sau inchise care reflecta mai mult radiatiile UV decat culorile deschise.

-Folositi creme cu factor de protectie solara si reaplicati de mai multe ori pe zi.

-Evitati solarele care sunt la fel de periculoase ca razele solare.

  • Consumati mai multe condimente

Studiile clinice au demonstrat actiunea anticanceroasa a urmatoarelor plante, acestea pot fi utilizate in scop preventiv:

BUSUIOC (Ocimum basilicum)

Propietatile antioxidante, antimutagene, antitumorale, antibacteriene si antivirale ale busuiocului provin din compozitia sa chimica care include linalool; 1,8 cineol; estragol; eugenol.

CHIMEN (Carum carvi)

Au fost efectuate numeroase studii pe cobai care confirma faptul ca uleiul de chimen are efect antitumoral prin reducerea numarului de carcinoame.

CARDAMOM (Elettaria cardamomum)

Are efect antioxidant.

Administrarea uleiului de cardamom afecteaza enzimele asociate cu metabolismul xenobioticelor, asadar descurajeaza aparitia cancerului.

Prin efectele sale antiinflamatore, antiproliferative si proapoptotice, cardamomul reduce carcinogeneza de la nivelul colonului.

SCORTISOARA (Cinnamomum cassia)

Numeroase studii au confirmat efectul sau antioxidant, aceasta protejeaza impotriva actiunii oxidative a radicalilor liberi. De asemenea a fost dovedit efecul sau antibacterian impotriva infectiei cu H.pylori, care reprezinta un factor de risc pt cancerul gastric, limfom gastric si posibil cancer de pancreas.

Are si  efect antiinflamator si a fost dovedita actiunea sa inhibitorie asupra citokinelor proinflamatorii.

CUISOARE (Syzygium aromaticum)

Desi nu au fost efectuate studii pe om pentru evaluarea utilizarii cuisoarelor in prevenirea cancerului, au fost efectuate studii pe soareci care confirma eficacitatea lor, in special cand vorbim despre modificarea procesului de detoxifiere celulara.

CORIANDRU (Coriandrum sativum)

Studiile pe animale au evidentiat faptul ca semintele de coriandru ajuta sistemul antioxidant hepatic.

Desi au fost putine studii efectuate pentru a confirma actiunea anticanceroasa, totusi studiile efectuate sugereaza ca, coriandrul are un rol important ca agent anticanceros.

CHIMION NEGRU, NEGRILICA, BARAKA (Nigella sativa)

Uleiul din semintele de chimion negru contine timochinona. Timochinona are actiune antioxidanta, antimicrobiana, antiinflamatoare, chemopreventiva si amelioreaza carcinogeneza la nivelul stomacului.

Exista dovezi ca Timochinona suprima proliferarea celulelor tumorale, in urmatoarele tipuri de cancer: carcinomul colorectal, osteosarcom, adenocarcinomul la san, carcinomul ovarian, leucemia mieloblastica, carcinom pancreatic.

MARAR (Anethum graveolens)

Similar cu alte condimente, exista dovezi ca mararul ajuta la mecanismele de detoxifiere si protejeaza celula impotriva radicalilor liberi.

GHIMBIR (Zingiber officinale)

Ghimbirul are propietati antioxidante, acest lucru fiind confirmat de numeroase studii in care concentratia enzimelor antioxidante hepatice a crescut dupa administrarea de ghimbir la soareci.

Inflamatia este un facor de risc important pentru cancer, in special pentru cancerul de prostata.  Extractul de ghimbir are efect antinflamator prin inhibarea prostaglandinelor pro-inflamatorii. De asemenea ghimbirul are si efect atitumoral si antiemetic.

ROZMARIN (Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul contine o serie de compusi bioactivi, in special antioxidanti: acidul rozmarinic si acidul carnosic.

Rozmarinul are o activitate antioxidata importanta si ofera protectie impotriva stresului oxidativ la subiecti umani.

De asemenea intarzie cancerul indus chimic prin blocarea initierii tumorilor de la nivelul pielii.

SOFRAN (Crocus sativus)

Exista date importante care atesta faptul ca sofranul inhiba cancerul. Extractele apoase de sofran inhiba carcinogeneza  indusa chimic, de la nivelul pielii. Are si efect antitumoral.

P.S. : Sfaturile prezentate in acest articol reprezinta masuri PREVENTIVE impotriva cancerului, daca ati fost diagnosticat cu cancer, va rog sa urmati tratamentul prescris de medic!


Autor: SARA SAIJARI


Bibliografie:

1.Christine M. Kaefer and John A. Milner, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, chapter 17.

2.Gina Shaw, WebMD archives.

3.Skin cancer, American Cancer Society, cancer.org.

4.MayoClinic.org

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s